După mutarea tuturor majorităţii activităţilor în online, se pare că şi armatele se mută pe Internet sau cel puţin sunt create altele pentru mediul acesta. Marea Britanie acţionează în acest sens printr-o unitate de contraatac cibernetic.
Dacă Marea Britanie avea nevoie de o premisă de la care să plece, atunci „atacul este cea mai bună apărare“ a fost numai bună. Acestea fiind spuse, săptămâna aceasta Philip Hammond, secretarul apărării, a spus că guvernul a decis să înfiinţeze o armată cibernetică. Nu se va rezuma doar la apărare, ci va şi ataca în anumite cazuri, notează „Ştiinţă&Tehnică“.
Noua divizie militară va fi alcătuită din sute de rezervişti, incluzând aici experţi în calculatoare alături de care vor activa persoane „fără pregătire militară”, dar cu abilităţi deosebite în cibernetică. Li s-ar putea spune şi hackeri, dar cum nici soldaţii nu sunt numiţi mercenari, nici aceşti oameni nu sunt numiţi hackeri.
Britanicii s-au inspirat din atacul orchestrat de SUA şi Israel împotriva Iranului, atunci când virusul botezat Stuxnet a distrus o parte a dispozitivelor despre care se credea că sunt folosite pentru crearea armelor nucleare iraniene. O echipă de oficiali NATO a susţinut necesitatea unor echipe pregătite să atace hackerii din diferite ţări, hackeri care pot cauza daune majore, precizând că nu este nicio diferenţă între otrăvirea unor rezerve de apă sau distrugerea reţelei informatice a unui spital.
„Anul trecut, divizia noastră de apărare cibernetică a blocat 400.000 de atacuri maliţioase, astfel că ameninţarea este reală. Dar construirea unei apărări cibernetice nu este suficientă: ca şi în alte domenii ale războiului, trebuie să şi acţionăm“, a afirmat Hammond.
Mai multe detalii despre această unitate de apărare şi atac a Marii Britanii sunt disponibile pe site-ul „Ştiinţă şi tehnică“.