Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să analizeze "cu cea mai mare atenţie" legalitatea unor decizii ale CA al SIF Banat-Crişana (SIF1), printre care reducerea capitalului social, dar şi unele tranzacţii cu acţiuni din portofoliu.
"Vă rugăm să analizaţi cu cea mai mare atenţie legalitatea ultimelor acţiuni întreprinse de Consiliul de Administraţie al SIF Banat Crişana: reducerea capitalului social, constituirea SIF Imobiliare Limited, achiziţionarea Turism Azuga de la o firma afiliată preşedintelui Consiliului de Administraţie fără raportarea tranzacţiei către acţionari sub pretextul că în tranzacţie a fost interpus la un moment dat un SRL, ş.a. Toate acestea reprezintă precedente periculoase în administrarea societăţilor de investiţii financiare de natură să afecteze milioane de acţionari şi, astfel, credibilitatea instituţiilor pieţei de capital din România", se arată într-un comunicat transmis, vineri, de asociaţie Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana a anunţat joi seară că a decis reducerea capitalului social al companiei, fără prezinte detaliile operaţiunii, care ar fi urmat să fie anunţate ulterior primirii avizului de la ASF. Comunicarea nu conţine detalii privind decizia Consiliului de Administraţie, ci doar că a fost luată în baza unui articol din statutul SIF care prevede că adunarea generală extraordinară a delegat CA atribuţii printre care şi modificarea capitalului social şi schimbarea obiectului de activitate al companiei.
Statutul a fost rescris pe 2 iulie, potrivit informaţiilor de pe site-ul SIF Banat-Crişana.
În urma acestui anunţ, ASF a dispus, vineri dimineaţă, suspendarea acţiunilor SIF Banat-Crişana de la tranzacţionare la bursă şi a solicitat Consiliului de Administraţie al SIF Bana