Problema câinilor vagabonzi de pe străzile Sucevei a fost abordată ieri, într-o şedinţă la care au fost convocate asociaţiile de protecţie a animalelor, dar şi reprezentanţi ai cabinetelor veterinare din oraş, pentru a fi stabilită o strategie de gestionare a câinilor comunitari, după apariţia legii care prevede eutanasierea acestora la 14 zile după ce au fost capturaţi.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, le-a explicat tranşant celor prezenţi că eutanasierea va fi aplicată doar după ce se vor epuiza locurile libere din cele două adăposturi amenajate de municipalitate: „După estimările noastre, în suceava sunt 3.000 de câini, din care jumătate în adăpost şi jumătate pe străzi. Primăria Suceava are două adăposturi, unul vechi, cu vreo 900 de câini şi unul nou, în care mai sunt 300 de locuri libere. Este suficient pentru adăpostirea câinilor care sunt prinşi de pe străzi, o perioadă de 14 zile. Dacă aveţi alte adăposturi şi sunteţi dispuşi să preluaţi animalele în adopţie, la finalul sau în perioada de tranzit, de 14 zile, nu va fi nevoie să trecem la eutansiere. Aceasta nu este ţinta noastră, dar dacă nu sunt alte posibilităţi, trebuie să o aplicăm”.
Preşedinta Asociaţiei ProAnima, Doiniţa Cocriş, a spus că tocmai eutanasierea câinilor este ceea ce încearcă ei să prevină, iar pentru asta au şi pus la punct un program concret, de preluare a gestiunii adăposturilor de câini din lunca Sucevei, la care unul din punctele esenţiale se referă tocmai la adoptarea unui număr cât mai mare de câini.
Potrivit reprezentanţilor ProAnima, cu sprijinul partenerilor lor de peste hotare, în special din Germania, au posibilitatea de a da spre adopţie internaţională, lunar, aproape o sută de câini.
„Ar fi bine să fie şi o mie de câini, tot ne-ar ajuta foarte mult să rezolvăm problema câinilor vagabonzi. Aş vrea să fie aşa, dar am reţinerile mele”, a spus primarul Ion Lu