Cu aproape şaptezeci de ani în urmă Iosif Stalin, Winston Churchill si Franklin Roosevelt s-au aşezat la masa rotundă în Yalta şi au schiţat harta Europei. Weekend-ul trecut gânditori şi oameni de afaceri europeni s-au adunat în acelaşi palat pentru reuniunea anuală într-o încercare de a remodela Europa, scrie The Economist. Iar unul dintre principalele subiecte pe agenda de zi a fost Parteneriatul Estic.
În timp ce America a fost reprezentat de o duzina de oficiali de rang înalt, printre care fostul secretar de stat, Hillary Clinton, care a ţinut un discurs, Rusia nu s-a deranjat să-şi trimită ambasadorii, cu excepţia unui consilier al lui Vladimir Putin. “UE este mai dornică ca oricând să semneze Acordul de Asociere. Rusia însă consideră acest eveniment o limită, trecerea căreia ar putea aduce un război comercial. Cu toate acestea, acum ţările Parteneriatului Estic sunt mai aproape de Europa decât au fost vreodată", scrie The Economist. Ziarul notează că Rusia pierde rapid prin aroganţă şi intimidare, contrastul dintre modul în care ţările PE sunt tratate de Occident şi Rusia fiind evident la Yalta.
Portalul italian Revista Europei condamnă embargoul vinului moldovenesc şi afirmaţiile vicepremierului Dmitrii Rogozin care a declarat pentru canalul Rusia 24 că Acordul de Asociere pune în pericol viitorul Transnistriei, o republică independentă de facto. “Această abordare de către Moscova este o încălcare a Acordului de la Helsinki şi a înfuriat instituţiile Uniunii Europene", menţionează portalul italian, adăugând că UE acceptă blocajele Rusiei doar pentru a-şi proteja partenerii din Est. Într-un editorial pentru portalul Centrului Carnegie din Moscova, fostul ambasador al Japoniei în Uzbekistan, Akio Kawato, scrie că acum în lume trei blocuri economice sunt în dezvoltare: SUA-UE, Zona de Liber Schimb, Acordul de Parteneriat Trans-Pacific (Japonia, SUA, ASE