Vrâncenii prezenți ieri după amiază în Piața Unirii din Focșani au avut ocazia de a participa la o lecție de gastronomie realizată de renumitul maestru în artă culinară Horia Vîrlan. Tot ieri, maestrul Vîrlan a desemnat Bucătarul de aur al Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus” şi la- premiat pe cel mai rapid mâncător de mici.
Mirosurile îmbietoare au atras mulți curioși, ieri, în Piața Unirii din Focșani, unde maestrul Horia Vîrlan și-a demonstrat măiestria în arta culinară. Alături de somelierul Marian Stoica, care a explicat rostul vinului alături de mâncare, maestrul Vîrlan a gătit o supă cremă de dovleac, păstârnac tras la tigaie şi cârnaţi fără maţe din carne de berbecuț, înţepaţi cu beţe de frigărui. Pe măsură ce gătea, bucătarul explica fiecare etapă. „Deasupra fierturii cu cuburi de dovleac am pus o supă de legume, iar acum o să mai adaug niște cimbru uscat, pe care îl recomand tuturor gospodinelor. Acest sote este foarte bun, iar în acest fel puteți face și o supă cremă de dovleac”, explica maestrul Vîrlan. Între timp, somelierul Marian Stoica, prezent la această demonstraţie, a explicat cam ce vinuri s-ar potrivi la felul de mâncare. „Recomand o Băbească, se potrivește de minune cu carnea de berbecuț. Se știe că o masă bună alături de un vin bun, fac viața să fie mai frumoasă”, a spus acesta.
În timpul în care deliciul culinar din tigăile de pe plita postată pe scena din Piața Unirii se făcea, maestrul Vîrlan a început să deguste din pastrama aspiranților la titlul de Bucătarul de aur, concurs ajuns la cea de-a III-a ediție. Au participat producători din Deva, Satu-Mare, Vaslui, dar și Focșani. De pe mesele aranjate lângă scenă, maestrul Vîrlan a gustat și analizat cu atenție fiecare bucățică de pastramă, desemnând câștigătoare o pastramă făcută la baiț în Satu Mare. ”Aceasta mi se pare past