De Ziua Profesorului, „Adevărul“ a stat de vorbă cu Nicolae Lachi, unul dintre cei mai buni dascăli de matematică din ţară, care a educat sute de olimpici.
Fiind elev, Nicolae Lachi era pasionat de limba franceză, iar matematica era o simplă disciplină scrisă în agenda şcolară. Însă în anul 1963 a avut loc un eveniment de cotitură pentru viitorul dascăl. „Când eram în clasa a şaptea, profesorul m-a chemat la olimpiada raională la matematică. Am ajuns acolo şi am scris ce m-a dus capul, dar parcă bine“, îşi aminteşte Nicolae Lachi.
Peste trei zile a venit rezultatul. „Am luat zero puncte. Eram şocat: cum poate toată clasa să copieze de la mine şi eu să am zero puncte?!“, povesteşte bărbatul. De atunci s-a stăruit să devină mai bun la matematică. „În clasa a noua mi-a nimerit în mâini o carte extraordinară de matematică. Conţinea probleme pregătitoare pentru viitorii studenţi. Mai întâi m-am ambiţionat să rezolv măcar o problemă din cele 1.400 propuse. Mi-au trebuit trei ani ca să le rezolv pe toate“, îşi aminteşte învăţătorul.
Foştii elevi, primari şi doctori în ştiinţe
Astfel, elevul Lachi a avansat de la zero puncte primite la olimpiada raională din clasa a şaptea, pentru ca în clasa a 11-a să ia locul trei la etapa naţională la matematică. Evident, nu a stat pe gânduri la alegerea facultăţii. Avea 22 de ani când a început să predea la Ungheni. „Era în 1971, eram proaspăt absolvent. Îmi amintesc şi acum prima mea clasă“, spune zâmbind profesorul. Doi ani mai târziu, avea în palmaresul său primul olimpic. De atunci, de-a lungul celor 42 de ani de profesorat, a obţinut aproape 250 de premii alături de elevii săi la diverse concursuri, olimpiade naţionale şi internaţionale.
Lecţii cu bancuri şi glume
Mai mulţi discipoli de-ai săi au devenit şi ei profesori de matematică. Dintre foştii elevi are 13 doctori în ştiinţe. Elevii mai noi,