Liviu Dragnea va fi suspendat automat din funcţia de ministru al Administraţiei Publice în cazul în care şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, va aproba referatul de trimitere în judecată a liderului PSD şi-l va trimite Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit Legii Răspunderii Ministeriale, Liviu Dragnea nu are cum să scape de suspendare. "În cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului, ministrul justiţiei sau, după caz, primul-ministru comunică Preşedintelui României data la care a fost sesizată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea suspendării din funcţie a acestuia", precizează articolul 21 din lege, care nu lasă nici o portiţă legală continuării mandatului.
Înainte să fie schimbat din funcţie, şeful Secţiei Penale a DNA, Lucian Papici, a finalizat ancheta în Dosarul Referendumului, în care era cercetat şi Liviu Dragnea, şi l-a înaintat şefului instituţiei, Laura Kovesi. Conform legii, şeful DNA verifică legalitatea soluţiei propuse şi a actelor ataşate la dosar şi dispune trimiterea în judecată către instanţa competentă. În acest caz, Înalta curte de Casaţie şi Justiţie. Dragnea, altfel pentru Băsescu
De remarcat că preşedintele Traian Băsescu a evitat să-l suspende pe Liviu Dragnea din funcţie, deşi în majoritatea celorlalte situaţii similare a procedat tocmai invers. Potrivit articolului 20 din legea citată anterior, "în cazul în care s-a cerut urmărirea penală împotriva unui membru al Guvernului, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestuia din functie".
Dosarul în care este anchetat Liviu Dragnea are o legătură directă cu cariera politică a preşedintelui Băsescu. Pe 6 septembrie 2012, vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul de demitere a şefului statului, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar