Anotimpul rece poate dăuna pielii, ca urmare în acest sezon pielea trebuie îngrijită în plus pentru a-şi păstra aspectul sănătos şi pentru a preveni uscarea, iritarea, crăparea şi senzaţia de mâncărime. Părţile cele mai expuse la astfel de agresiuni pe timp de iarnă sunt picioarele (talpă, gambe, coapse), braţele şi părţile laterale ale abdomenului. Aşadar, pe parcursul iernii trebuie să luăm în considerare câteva sfaturi pentru a avea o piele cât mai sănătoasă.
1. Exfolierea regulată. Exfolierea ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, ducând la reînnoirea epidermului, ceea ce înseamnă o protecţie crescută faţă de factorii de agresiune exteriori, frigul în cazul nostru. Exfolierea se face înainte de baie sau duş cu ajutorul cremelor speciale de exfoliere sau cu perii speciale.
2. Mai puţină baie. Dermatologii de la Universitatea din Iowa recomandă să se facă o singură baie sau un singur duş pe zi, nu mai mult de 10 minute. Prin spălare excesivă vor fi îndepărtate uleiurile naturale de hidratare ale pielii, ca urmare pielea va deveni uscată.
3. Spălatul în mod corect. Apa din cadă sau de la duş trebuie să fie caldă, dar nu fierbinte. Apa fierbinte îndepărtează uleiurile hidratante ale pielii. Pentru a păstra umiditatea în baie, uşa trebuie menţinută închisă. Umiditatea pe termen scurt este benefică pentru piele, deoarece îi menţine hidratarea. Este recomandat să se folosească săpunuri delicate, hidratante. De asemenea, spălarea trebuie efectuată blând, fără a irita pielea.
4. Îmbrăcăminte adecvată. Este important ca pe timp de iarnă să purtăm haine adecvate, în care să nu transpirăm. Iarna, transpiraţia este dăunătoare pentru piele, deoarece produce uscarea ei. Nu uitaţi de mănuşi! Frigul poate provoca crăparea pielii de pe mâini. De asemenea, este important să schimbăm cât mai repede posibil hainele ude şi pantofii uzi,