Femeile sunt slab reprezentate în sectorul IT, la nivelul Uniuniii Europene, deşi acestea ar putea aduce o creştere a PIB-ului european cu 9 miliarde de euro, arată un studiu al Comisie Europene. Printre motivele care le împiedică să participe pe deplin la acest sector se numără stereotipurile legate de rolul femeilor, dar şi factori ce ţin de afectarea vieţii personale şi de lipsa unor modele feminine în acest sector. Sursa: REUTERS
În prezent, la nivelul Uniunii Europene, doar 29 de femei din 1.000 (care au o diplomă de licenţă) sunt licenţiate în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC), în comparaţie cu 95 de bărbaţi care deţin o astfel de diplomă.
Mai mult, doar 4 femei din 1.000 vor lucra în cele din urmă în sectorul IT, arată un studiu efectuat de Comisia Europeană. Chiar şi aşa, foarte multe femei părăsesc acest domeniu în mijlocul carierei şi sunt subreprezentate în poziţiile de conducere şi în funcţiie de decizie, chiar mai mult decât în alte sectoare. Numai 19,2 % din lucrătorii din sectorul TIC se află în subordinea unei femei, în comparație cu 45,2 % din lucrătorii din alte sectoare.
Şi salariile femeilor care lucrează în domeniul IT sunt cu aproape 9 % mai mici decât ale celor din alte sectoare ale economiei. IT-istele au însă o flexibilitate mai mare în ceea ce privește organizarea programului lor de lucru și sunt mai puțin expuse șomajului, având în vedere perspectivele pe piaţa muncii. Până în 2015, vor exista în UE în jur de 900 000 de posturi vacante în sectorul tehnologiei informaţiei.
PIB-ul european ar putea însă să crească cu aproximativ 9 miliarde EUR (de 1,3 ori PIB-ul Maltei), dacă această tendinţă s-ar inverse, iar femeile ar avea acelaşi grad de ocupare în sectorul digital ca bărbaţii, arată studiul Comisie Europene. Organizațiile în care prezența femeilor în poziții de conducere este mai mare obțin o