Comisia Europeană a adoptat o comunicare prin care se anunţă începerea unei evaluări a reglementărilor naţionale privind accesul la profesii. Profesiile reglementate sunt profesiile în cazul cărora accesul este condiţionat de posesia unor calificări specifice sau pentru care utilizarea unui titlu specific este protejată, de exemplu, farmaciştii sau arhitecţii.
Motivele care ar putea sta la baza acestor restricţii sunt bine întemeiate, spre exemplu, protecţia consumatorilor. Cu toate acestea, condiţiile prea restrictive de acces la anumite profesii pot descuraja sau chiar împiedica tinerii să intre pe piaţa forţei de muncă. Diferitele regimuri de reglementare pot face dificilă depunerea de candidaturi de către profesioniştii calificaţi pentru posturi vacante din alte state membre.
Îmbunătăţirea accesului la profesii, în special prin intermediul unui mediu de reglementare mai proporţional şi transparent în statele membre, ar facilita mobilitatea profesioniştilor calificaţi pe piaţa unică şi furnizarea transfrontalieră de servicii profesionale. Aceasta ar putea avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra situaţiei ocupării forţei de muncă şi ar trebui să consolideze creşterea economică, în special deoarece numai serviciile profesionale totalizează aproximativ 9% din PIB în Uniunea Europeană.
Pentru a oferi o imagine mai completă a obstacolelor care afectează accesul la profesiile reglementate şi exercitarea acestor profesii, se publică, de asemenea, astăzi un raport privind constatările reexaminării inter pares referitoare la forma juridică şi la cerinţele în materie de acţionariat, desfăşurate în temeiul directivei privind serviciile . Aceste cerinţe, care adesea se adaugă la restricţiile privind accesul la profesii, ar putea împiedica înfiinţarea de filiale şi practicile multidisciplinare.
Comunicarea de astăzi pune în apli