Asociaţiile din industria ţigărilor electronice solicită europarlamentarilor să nu aprobe directiva privind produsele din tutun, deoarece aceasta prevede o reglementare prin care ţigările electronice ar putea primi statutul de medicament, conform surselor de presă.
Asociaţia Industriei Ţigărilor Electronice din România (AITE), Asociaţia Independentă a Utilizatorilor de ţigară Electronică (AIDUCE) şi Oficiul francez de prevenire a tabagismului (OFT) consideră că un statut farmaceutic ar reduce considerabil accesul la ţigările electronice şi ar afecta eforturile de reducere a consumului de tutun.
În Franţa, după ce au fost stabile în anul 2005, vânzările de ţigări clasice au scăzut cu 3% în 2012 şi cu 8%, în primele 10 luni ale acestui an.
Procesul de medicalizare ar duce la dispariţia tuturor produselor disponibile în prezent pe piaţă, mai precizează asociaţiile.
Brice Lepoutre, preşedintele AIDUCE şi profesorul Bertrand Dautzenberg susţin: "Suntem de acord că piaţa de ţigări electronice ar trebui să fie normalizată şi reglementată pentru a asigura calitatea şi transparenţa pentru vaperii europeni, în timp ce trebuie descurajată utilizarea de către minori şi nefumători. Nu suntem de acord ca ţigara electronică să fie clasificată ca un medicament. Ţigările electronice ar trebui să rămână accesibile pentru fumătorii din toată Europa, deoarece cu cât mai mulţi fumători pot accesa aceste produse, cu atât mai mulţi fumatori vor renunţa la tutun".
Votul asupra Directivei privind produsele din tutun urmează să aibă loc marţi, 8 octombrie.
F.A. Asociaţiile din industria ţigărilor electronice solicită europarlamentarilor să nu aprobe directiva privind produsele din tutun, deoarece aceasta prevede o reglementare prin care ţigările electronice ar putea primi statutul de medicament, conform surselor de presă.
Asociaţia Industriei Ţigări