Primul exemplar al unei drone de luptă, cu o greutate de 20 de tone, urmează să fie prezentată în 2018 de către grupul rus Suhoi, potrivit unei surse de rang înalt din cadrul complexului militar-industrial al Rusiei. Sursa: Reuters
În acelaşi timp, o dronă de 5 tone, un proiect al grupului industrial Sokol, ar urma să fie finalizată până la sfârşitul anului 2015 - începutul anului 2016, scrie presa rusă citată de Agerpres.
La sfârşitul lunii august, preşedintele Consorţiului aeronautic rus (OAK), Mihail Pogosian, declara pentru RIA Novosti că Rusia intenţionează să dezvolte o dronă de atac, cu o greutate de aproximativ 20 de tone, în baza avioanelor de vânătoare de a cincea generaţie PAK FA (T-50).
Din 2011, compania Tranzas lucrează la o dronă de atac, cu o greutate de aproximativ o tonă.
La ora actuală, după cum explică expertul rus Denis Fedutinov, trei grupuri de construcţie din domeniul aeronauticii ruse - Suhoi, Sokol şi Tranzas - se ocupă de dezvoltarea dronelor, la comanda Ministerului Apărării de la Moscova.
Anii trecuţi, sub conducerea ministrului apărării Anatoli Serdiukov, armata rusă intenţiona să cumpere drone israeliene în cadrul efortului de modernizare, însă, se pare, că în cele din urmă a renunţat la această achiziţie.
Actualul şef al instituţiei de apărare, Serghei Şoigu, care l-a înlocuit în noiembrie anul trecut pe Serdiukov, a dat ordin în vară ca forţele aeriene ruse să fie echipate cu drone de concepţie şi producţie autohtonă.
Potrivit experţilor ruşi, dronele la care lucrează în prezent industria militară rusă ar fi comparabile cu Phantom Ray (al companiei Boeing) şi X-47B (al companiei Northrop Grumman).