În prezent, medicamentele pe bază de canabis, care tratează, printre alte afecţiuni, şi cancerul, nu se găsesc la liber în farmaciile din România. Acest lucru se întâmplă pentru că nici un producător nu a depus o astfel de cerere la Agenţia Naţională a Medicamentului. Dacă ar exista o solicitare, produsul ar fi aprobat în regim de urgenţă, adică în trei luni.
Specialiştii în medicină susţin că au rezultate excelente în cazul bolnavilor de epilepsie, scleroză multiplă, cancer şi sindromul Tourette care au fost trataţi cu canabis medicinal.
La noi în ţară, canabisul medicinal, cunoscut şi sub numele de marijuana, este o substanţă care se află sub control naţional şi poate fi administrată doar cu reţetă de la medic.
Lucrurile s-ar schimba dacă producătorii ar depune o cerere la Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM).
Vor fi pe listele compensate
“Nu am primit nici o solicitare în vederea obţinerii autorizării de punere pe piaţă a canabisului medicinal. Dacă am primi un astfel de dosar, care să respecte toate normele de calitate şi de sig u - ranţă cerute de legislaţia în vigoare, produsul ar fi aprobat în regim de urgenţă, adică în trei luni”, a declarat preşedintele ANM, dr. Marius Savu.
Dacă ANM dă undă verde marijuanei medicinale, produsele vor fi disponibile în farmacii, iar următorul pas va fi introducerea lor pe listele medicamentelor compensate. Alte droguri folosite în medicină LSD. Are o rată de succes de 50 % la vindecarea alcoolismului. În plus, diverse studii arată că LSD vindecă durerile de cap în 8 din 10 cazuri şi ajută pacienţii cu boli terminale atât în alinarea durerilor, cât şi în reducerea depresiei cauzate de moartea iminentă. Ecstasy. Substanţa MDMA, amfetamina din pastilele de ecstasy, ajută pacienţii cu Parkinson să îşi recâştige mobilitatea şi reduce anxietatea pacienţilor cu boli psihice. Amfetamine. Sunt folosit