Un nou studiu confirmă ceea ce multe cupluri au descoperit empiric: bărbaţii şi femeile percep culorile în mod diferit.
Cercetarea a descoperit că există o diferenţă subtilă între modul în care o culoare este percepută de o femeie şi modul în care este distinsă de către un bărbat. De exemplu, dacă un bărbat şi o femeie se vor uita la un obiect portocaliu, bărbatul îl va percepe mai roşiatic decât femeia. De asemenea, iarba pare mai galbenă unui bărbat şi mai verde unei femei.
Experimentele efectuate de specialiştii de la City University of New York au arătat, de asemenea, că bărbaţii au dificultăţi în a percepe diferenţele subtile dintre nuanţele de galben, verde şi albastru.
Studiul a fost efectuat pe bărbaţi şi femei cu vedere normală. Profesorul care a condus cercetarea, Israel Abramov, afirmă că rezultatele studiului nu pot fi explicate de diferenţe în structura ochiului.
Specialistul afirmă că diferenţa observată îşi are originile în creier, „vinovat” fiind testosteronul, acest hormon masculin afectând modul în care informaţia percepută de ochi este procesată în creier.
„Diferenţele sunt mici, dar reale. Ipoteza noastră este că testosteronul joacă un rol esenţial, provocând într-un mod încă neînţeles diferenţe de conectivitate în creierul bărbaţilor”, explică cercetătorul.
Alte studii arată că vederea nu este singurul simţ care diferă între cele două sexe. Studiile publicate în jurnalul ştiinţific Biology of Sex Differences arată că femeile prezintă un auz mai fin, având totodată simţurile mirosului şi gustului mai fine decât cele ale bărbaţilor.
Bărbaţii, în schimb, sunt mai buni în a percepe detalii fine în imaginile aflate în mişcare. Dacă strămoşilor noştri această trăsătură le-a permis să fie vânători eficienţi, în lumea modernă este mai probabil că bărbaţii să folosească această capacitate senzorială pentru a percep