Numărul mare de cutremure produs într-o perioadă foarte scurtă în zona Izvoarele le dă de gândit şi cercetătorilor din cadrul Institutului Naţional de Fizica Pământului. Oamenii de ştiinţă nu au găsit încă explicaţii clare pentru fenomen şi se tem că în zonă s-ar putea produce alunecări de teren. Sursa: MARIA VLAD/LIBERTATEA
1 /.
Şefa Colectivului de Studii Teluricomagnetice şi Bioseismice din cadrul Institutului, dr. Iren Adelina Moldovan, a declarat, pentru Viaţa Liberă, că mişcarea seismică din zona Izvoarele este atipică şi sunt încă multe necunoscute legate de aceste fenomen.
„Aşa cum se poate vedea din raportul de pe site-ul nostru, zona e cunoscută ca fiind una cu activitate seismică. Însă numărul mare de cutremure într-o perioadă foarte scurtă, ne dă de gândit. În plus, e anormal că au fost mai multe roiuri de mişcări tectonice. De obicei un roi se termină în câteva zile. După cutremurul de pe 30 septembrie, cu magnitudine de 3,9 am crezut că s-a atins pragul final şi că se stinge şi activitatea seismică. Însă n-a fost aşa. Iată că astăzi dimineaţă (n. r. - ieri dimineaţă) am mai avut un şoc principal cu magnitudine de 3,8”, susţine cercetătorul.
Ciudat este şi faptul că seismele ar fi trebuit să aibă o poziţionare în lungul faliei Sf. Gheorghe, însă ele au fost perpendiculare pe aceasta. „Iar noi n-am găsit încă explicaţii de ce se întâmplă aşa”, a adăugat cercetătorul Moldovan.
Potrivit unui raport publicat pe site-ul oficial al Institutului pentru Fizica Pământului, în intervalul 23.09 - 03.10, în zona seismică Galați au avut loc 77 evenimente seismice cu magnitudinea cuprinsă între 0,5 și 3,9. În același interval, în județul Galați au avut loc 23 de cutremure de peste 2 grade cu focare la adâncimi mici (5+/-2 km); epicentrele acestor miscari seismice au fost localizate la 16-20 km nord-vest de municipiul Galați, în apropierea comu