Mai mult de jumătate dintre români sunt supraponderali şi obezi, iar în cazul multora, problemele cu greutatea au declanşat boli precum diabetul sau afecţiuni cardiovasculare, arată un studiu recent.
Conform statisticilor furnizate de International Diabetes Federation, în România există 1,5 milioane de diabetici. Prevalența diabetului zaharat este de două ori mai mare la populația supraponderală și de şapte ori mai mare la cea obeză. Dintre românii cu obezitate de grad I şi II și obezitate morbidă, 20% au dezvoltat diabet zaharat, iar 39% au fost diagnosticați cu hipertensiune arterială, conform unui studiu Omnibus efectuat la cererea unui spital privat specializat în chirurgia metabolică.
În cazul celor la care dieta nu a dat rezultate, operaţiile pentru obezitate reprezină o soluție şi pentru tratarea bolilor metabolice și a obezității. Dintre cei 4.500 pacienți supraponderali și obezi operaţi într-un spital privat specializat pe chrurgie bariatrică din Bucureşti, 900 de pacienți sufereau și de diabet zaharat tip 2. În cazul a 80% din pacienți, diabetul a fost remis.
În ţările occidentale şi în SUA, exista chiar un proiect pilot prin care operaţiile care scapa bolnavii de diabet sunt subvenţionate de stat. „Costurile pentru controlarea diabetului pe bază de pastile sau insulină sunt estimate la 600$/an per pacient, bani suportați de statul român. În SUA, spre exemplu, este deja în lucru un proiect pilot prin care aceste operații sunt subvenționate de către stat. Pe plan mondial, s-a dovedit deja că o soluție eficientă pentru tratarea diabeticilor atât din punct de vedere medical, cât și financiar este chirurgia metabolică”, spune dr. Cătălin Copăescu, medic primar Chirurgie Generală, cu competență în Chirurgie Laparoscopică și Chirurgie Bariatrică.
Studiul a fost efectuat pe un eșantion reprezentativ la nivel național, de 1.608 persoane, barbaț