Asigurarile de malpraxis constituie cea mai rentabila afacere din domeniul asigurarilor la ora actuala, sustin reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitara. „Afacerea se desfasoara in dauna salariatilor, obligati sa plateasca costul primelor fara a fi acoperiti in caz de malpraxis din niste salarii si asa foarte mici, si in dauna pacientilor, care nu beneficiaza de despagubirile ce ar trebui platite de asiguratori”, precizeaza Viorel Rotila, presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara.
Date furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara arata ca sumele incasate din asigurarile de malpraxis platite de salariati si de catre unitatile sanitare se ridica la cca. 45 milioane de euro in anul 2012, in timp ce nivelul despagubirilor acordate pacientilor este de doar circa 2 milioane euro, adica de doar 5% din totalul sumelor incasate.
„Altfel spus, desi salariatii si unitatile sanitare sunt asigurati, societatile de asigurari nu platesc indemnizatii in mod semnificativ, la nivelul real al prejudiciilor, ambele categorii ajungand sa plateasca despagubiri din propriul buzunar. Una din masurile care a condus la aceasta afacere deosebit de profitabila o reprezinta excluderile/exceptarile, respectiv limitarea cazurilor in care societatile de asigurari acorda despagubirile. Situatia reflecta fie un control deficitar in domeniu din partea Ministerului Sanatatii, cel chemat sa reglementeze problema malpraxisului, si a Autoritatii de Supraveghere Financiara fie orientarea intregului sistem catre un interes de afaceri”, mai arata Viorel Rotila.
Sindicalistii din sanatate considera ingrijorator riscul ca noul sistem de malpraxis, propus de Ministerul Sanatatii, sa perpetueze acest tip de probleme, fiind mai curand orientat catre profitul societatilor de asigurari si a celor de avocatura decat catre interesul pacientilor si protectia salaria