Amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. Atât riscă să primească sălăjenii plecaţi la muncă în străinătate care îşi lasă copiii minori acasă fără să desemneze o persoană care să se ocupe de întreţinerea acestora. Noua sancţiune este prevăzută într-un act normativ care a intrat în vigoare începând din această lună.
Un act normativ care cuprinde măsuri clare privind protecţia copiilor a căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate a intrat în vigoare la începutul lunii octombrie 2013. Este vorba despre Legea 257-2013 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, publicată în Monitorul Oficial. Conform noii legi, începând cu data precizată, părinţii care pleacă la muncă în străinătate, şi îşi lasă copiii minori acasă, sunt obligaţi să desemneze o persoană majoră din familie, care să se ocupe de întreţinerea acestora pe toată perioada absenţei lor. Mai exact, părintele care exercită singur autoritatea părintească, care urmează să plece în străinătate pentru a munci, are obligaţia de a notifica acest lucru serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu. Notificarea trebuie depusă cu minim 40 de zile înainte de a părăsi ţara. În caz contrar, părintele în cauză, riscă o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.
În notificarea înaintată biroului de asistenţă socială din localitatea de domiciliu, părinţii sunt obligaţi să specifice în grija cui îşi vor lăsa copilul. Astfel, aceştia vor trebui să desemneze o persoană din familie, rude până la gradul IV inclusiv, mătuşi, unchi, veri, bunici. Cei desemnaţi să se ocupe de îngrijirea minorilor trebuie să aibă vârsta de minim 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. Conform noii legi, instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti către persoana desemnată de părinţi, dar nu mai mult de un an. La rând