Despre tăierea teilor din Iaşi s-a tot vorbit în ultimele luni, însă nimeni n-a explicat care este cu adevărat miza acestui măcel.
Majoritatea ieşenilor sunt nemul ţumiţi de masacrul care a avut loc pe Ştefan cel Mare şi Sfânt, unii dintre ei au protestat în câteva seri, alţii au preferat să privească dezbaterile de la televizor pe această temă.
Pe de altă parte, oamenii politici n-au avut decât de profitat ca urmare a tăierii teilor. Primarul Gheorghe Nichita a reuşit să deturneze opinia publică de la marile jafuri pe care le comite în Iaşi, iar cei care se află în opoziţie au făcut circ pentru a mai creşte în sondaje. Mai nou, de câteva zile, a apărut un nou scandal legat de faptul că vicepreşe dintele PSD Iaşi, Marius Ostaficiuc, unul dintre locotenenţii de bază ai primarului Nichita, a încercat să saboteze protestul organizat împotriva celor care au masacrat teii de pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Povestea teilor
Nici organizaţiile care lupwtă împotriva tăierii teilor şi nici specialiştii care s-au ocupat de istoria Iaşului nu pot spune cu exactitate anul în care au fost plantaţi teii din centrul Iaşului. Cert este că primele mărturii clare apar din perioada anilor 1890, la scurt timp după ce a fost sfinţită Catedrala Metropolitană Iaşi. În fotografiile descoperite de reporterii EVZ, se poate observa că teii erau abia plantaţi la scurt timp după finalizarea Catedralei, adică după anul 1887. Cel mai probabil primarul care i-a plantat este Vasile Pogor, cel mai bun primar pe care l-a avut Iaşul de-a lungul timpului. El este cel care a construit canalizările în Iaşi, care a adus asfaltul pe străzi şi care a demarat construcţia Teatrului Naţional Vasile Alecsandri.
Mireasma teilor constituia farmecul plimbărilor prin centrul Iașiului
"Teicidul"
În februarie 2013, eminenţele cenuşii din Primăria Iaşi au considerat că