Croaţia s-a conformat presiunilor Uniunii Europene, anulând dispoziţiile care limitau aplicarea mandatului european de arestare, evitând astfel sancţiunile pe care le pregătea Bruxelles-ul, relatează AFP.
Comisia Europeană anunţase pe 18 septembrie că va bloca aderarea Croaţiei la spaţiul Schengen, ca parte a sancţiunilor impuse celui mai nou membru al Uniunii Europene.
Parlamentul croat a modificat, cu o largă majoritate, legea care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014.
Bruxelles-ul criticase faptul că legea limita aplicarea mandatului de arestare european. Textul fusese adoptat în forma iniţială înainte de aderarea Croaţiei la UE.
La doar trei zile după ce Croaţia a aderat la UE, pe 1 iulie, Parlamentul croat a exclus aplicarea mandatului de arest european pentru infracţiuni comise înainte de 7 august 2002, în mod special pentru fapte comise în timpul războiului sârbo-croat (1991-1995), dar şi în perioada iugoslavă (1945-1990).
Mărul discordiei se află în refuzul autorităţilor croate de a da curs unei cereri germane de extrădare a unui fost oficial al serviciilor secrete iugoslave, Josip Perkovici, supectat de implicare în asasinarea unui disident croat, Stjepan Djurekovici, în 1983, în apropiere de Munchen.