Câteva zeci de orădeni au asistat, vineri, la ora 11, în holul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" la vernisajul expoziţiei "Lumini în noapte", realizată de Asociaţia evreiască Tikhav, care cuprinde informaţii şi imagini despre acţiunile de salvare şi salvatorii din perioada Holocaustului. Este vorba de oamenii care au ajutat sau au ascuns familii şi comunităţi întregi de evrei, pe care i-au salvat astfel de la deportare.
Omagiu salvatorilor
"Primul scop al expoziţiei este acela de a aduce un omagiu celor care în acei ani nu numai că n-au fost opresori şi nici spectatori pasivi, ci au răspuns conştiinţei lor, demnităţii umane, şi au făcut, unii cu mari riscuri, gesturi de salvare a concetăţenilor, prietenilor, vecinilor, necunoscuţilor...", a spus preşedintele asociaţiei Emilia Teszler, fiica unei supravieţuitoare a Auschwitzului.
Expoziţia cuprinde 12 panouri cu informaţii şi ilustraţii, începând de la contextul în care a început Holocaustul, trecând la naţiunile care nu şi-au deschis graniţele pentru a-i primi pe evrei şi până la câteva dintre acţiunile de salvare organizate clandestin, spre exemplu operaţiunea cunoscută sub numele de Kindertransport, care a constat în evacuarea a 10.000 de copii din Germania sau alte teritorii ocupate, fiind despărţiţi de părinţii lor pentru a fi salvaţi. Primul transport a ajuns la sfârşitul anului 1938 în Marea Britanie.
Mâncare peste gard
De asemenea, "Lumini în noapte" îi prezintă şi pe diplomaţii români care s-au transformat în salvatori pentru evrei în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv consulul general al României la Oradea între 1941-1944, Mihai Marina, care îi trecea graniţa pe evrei din oraş chiar cumaşina consulatului şi a întocmit rapoarte despre condiţiile din ghetoul orădean pe care le-a transmis organizaţiilor internaţionale.
În plus, asociaţia Tikvah aduce în