BNR ar putea să cumpere aur din producţia de la Roşia Montană, cu condiţia ca ponderea acestui metal în rezerva internaţională a României să se menţină între 10 şi 20%, a declarat, vineri, la Comisia Roşia Montană, Lucian Croitoru, reprezentant al Băncii Naţionale.
Potrivit afirmaţiilor sale, cantitatea anuală de aur care va fi produsă în această exploatare va fi de aproximativ 10 tone.
"La preţul actual, ar însemna 370-400 de milioane de euro pe tona de aur fin, de aur monetar. Această tranzacţie pentru BNR nu este o tranzacţie ieşită din comun. BNR face operaţii de acest ordin destul de des", a menţionat Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
El a spus că achiziţionarea de 10 tone de aur pe an de către BNR ar însemna o creştere în primul an de 10%, în condiţiile în care banca are în prezent 103 tone fizice de aur în proprietatea statului român.
"O creştere de 10%, de asemenea, nu este o creştere ieşită din comun", a apreciat Croitoru, adăugând că, între 1990 şi 2000, BNR a cumpărat 37,3 tone de aur.
Rezerva de aur a BNR este de 103,7 tone, care valorează aproximativ 3,3 miliarde de euro la cotaţiile internaţionale din luna septembrie. La finele lunii septembrie, rezerva de aur reprezenta 9% din rezervele internaţionale ale României (valute plus aur).
"O concluzie legată de producţie este aceea că pe an cantitatea de aur produsă nu este în afara normalului şi astfel de tranzacţie nu ar fi nici în afara posibilităţilor Băncii Centrale a României", a afirmat Lucian Croitoru.
Reprezentantul BNR a arătat că o eventuală cumpărare de aur de la Roşia Montană va depinde şi de preţul acestuia.
"În lume, costurile de tranzacţie, de transport al aurului nu costă mult, nu sunt foarte mari, deci acesta se poate cumpăra din orice loc. O decizie cu fundament de cumpărare a aurului se referă la preţ", a subliniat el, adăugând