O luptă dură se poartă zilele acestea pentru influență politică și mai ales economică în șase state ex-sovietice. Pe măsură ce se apropie summitul de la Vilnius, unde cele șase, adică: Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus ar fi trebuit teoretic să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană, presiunile Rusiei cresc exponențial. Dacă Moldova a fost presată în ultimele zile prin blocarea importurilor de vinuri, a venit rândul unui alt fost satelit: Ucraina. Moscova nu mai importă conducte și nici ciocolată ucraineană, care, spun autoritățile ruse, ar conține substanțe cancerigene.
Când Rusia vrea să se facă limpede înțeleasă, nu face avertismente voalate. Așa că nu a încercat să fie delicată cu fostele republici sovietice. În urmă cu câteva săptămâni, Rusia a blocat importurile de ciocolată și de conducte dinspre Ucraina. Ciocolata era în principal produsă de compania oligarhului pro-european Piotr Poroșenko, fost ministru de altfel, iar conductele – de firma lui Viktor Pinciuk, un alt oligarh. Motivul? Acordul de asociere pe care Ucraina ar trebui să-l semneze, alături de alte cinci state, în noiembrie, la summitul ce va avea loc în capitala lituaniană Vilnius. Acordul nu este văzut cu ochi buni de ruși pentru că are o componentă comercială consistentă și e în genere considerat un prim pas către o eventuală aderare a țării la blocul comunitar.
Pentru a fi și mai clar înțeles mesajul, în urmă cu câteva zile, premierul rus, Dmitri Medvedev, le-a pus clar în vedere ucrainenilor: vor trebui să aleagă între Uniunea Europeană și Rusia. Dacă vor alege Uniunea, își vor pierde privilegiile din relațiile comerciale cu Rusia, spune șeful guvernului rus. “Semnarea acordului cu Uniunea Europeană va pune capăt regimului special, de parteneriat care era aplicat până acum relațiilor comerciale cu Ucraina”, a declarat Dmitri Medve