SUA sunt preocupate de roboţi. Mai precis, cercetătorii din Statele Unite care la un pol sunt preocupaţi de roboţii modulari autonomi, iar la alt pol se regăsesc cei care dezvoltă robotul-felină alimentat fără fir.
O echipă de cercetători de la MIT au anunţat că au reuşit să creeze roboţii modulari care se asamblează independent şi nu au nicio componentă externă în mişcare. Aceştia se pot deplasa înainte, pot trece unii peste alţii şi se pot cupla în diverse forme pentru diverse scopuri, notează Engadget. Aceştia sunt parte a proiectului lui John Romanishin pe care l-a propus încă din 2011, dar profesorii i-au spus că nu se poate realiza.
Însă, în noiembrie anul trecut ei au regândit abordarea şi ajuns la concluzia că pot să ducă proiectul la împlinire. Au descris principiile într-o lucrare pe care au prezentat-o la International Conference on Intelligent Robots and Systems. În fiecare M-Block se regăseşte o rotiţă de stabilizare care poate ajunge la o 20.000 de rotaţii pe minut, iar când aceasta e oprită, îşi distribuie impulsul cinectic în cub.
Următorul pas pentru acest proiect este să introducă o formă în programul roboţilor şi aceştia să decidă cum este mai bine s-o realizeze, automatizând astfel mai mult roboţii. De asemenea, ei se gândesc că pe viitor astfel de roboţi modulari pot fi dotaţi cu camere, lumini sau baterii ori alte echipamente pe care le pot transporta. O demonstraţie a acestora este disponibilă în videoclipul de mai jos.
DARPA susţine deja Cheetah, un robot care poate alerga mai repede decât Usain Bolt, cel mai rapid atlet, dar acum aceeaşi echipă, Boston Dynamics, revine cu WildCat. Este o versiune care nu are nevoie de un cablu pentru a fi alimentată cu energie, ci are un motor. Nu este deloc o maşinărie silenţioasă, dar este wireless. Viteza pe care o poate atinge este de aproape 25 km/h, pe când Cheetah poate