Scris de Simona Albinaru - Viiturile înregistrate în perioada martie-aprilie 2013 au avut un impact important asupra calităţii apelor din judeţ.
Supravegherea calităţii apelor este una din cele mai importante activităţi desfăşurate de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri. În acest sens, lunar se desfăşoară acţiuni de monitorizare a calităţii cursurilor de apă în vederea urmăririi stadiului resurselor de apă.
Pentru anul 2013, în Bazinul Hidrografic Crişuri au fost programate monitorizări pentru 71 de corpuri de apă (ape curgătoare de suprafaţă) prin intermediul a 82 de secţiuni (tronsoane). Până în prezent, au fost monitorizate 56 de corpuri de apă. Acest lucru a însemnat prelevarea probelor pentru 1471,953 kilometri de curs de apă şi efectuarea analizelor de laborator. După elementele biologice, rezultatele analizelor indică faptul că 62,6% din kilometri de curs de apă se încadrează în „stare foarte bună”, 30% în „stare bună” şi 7,4% în „stare moderată”.
În ceea ce priveşte lacurile aflate în arealul bazinului hidrografic Crişuri, până în prezent, au fost monitorizate 8 lacuri dintr-un total de 9. Pentru acumulările Tauţ (AR), Ghioroc (AR) şi Fegernic (BH), rezultatele analizelor fízico-chimice indică un potenţial moderat, iar pentru acumulările Drăgan (CJ), Leşu, Tileagd (BH), Rovina (AR) şi Crestur (BH), un potenţial bun.
La fel de importante sunt şi rezultatele pentru apele subterane. Dintr-un total de 100 de foraje, până în prezent au fost monitorizate 58 de foraje. În urma analizelor, la 10 foraje s-au constatat depăşiri la indicatorii: NO3 (nitraţi), As(arseniu), PO4 (fosfat), NH4 (amoniac) şi NH2 (azotit). De cele mai multe ori, depăşirile se datorează impactului antropic, şi aici amintim în mod special fertilizările cu azot sau utilizarea pesticidelor şi a insecticidelor în agricultură.Monitorizate
În judeţul Bihor, au fost monitori