Premierul Ponta consideră că noua lege va lovi în evazionişti, însă principalele victime vor fi IMM-urile cu probleme fi nanciare.
Guvernul a adoptat, prin ordonanţă de urgenţă, Codul insolvenţei, fără să mai ţină cont de recomandările celor 30 de specialişti care au lucrat la varianta pusă în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei. Totodată, Guvernul a "fentat" Consiliul Superior al Magistraturii, care avea pe masă un aviz negativ pentru această iniţiativă legislativă, formulată iniţial ca proiect de lege.
"Transpunerea în practică a noii norme înseamnă, de fapt, a pune egal între insolvenţă, chiar şi pentru o banală factură neplătită, şi faliment. Actul va genera foarte multe procese", ne-au declarat surse din CSM. Prin acest procedeu se poate căpăta un "control" în materia achiziţiilor publice, spre exemplu, orice rival putând fi înlăturat din competiţie pe această cale, ne-au precizat sursele citate.
Favorizează Fiscul, reduce şansa redresării firmelor
În prezent, firma intrată în insolvenţă şi aflată în procedură de reorganizare este scutită de la plata obligaţiilor către stat. Conform noului Cod, societatea aflată în insolvenţă va trebui să achite obligaţiile către stat, în caz contrar Fiscul va putea trece imediat la executarea silită a acesteia.
Perioada de reorganizare a fost redusă de la 3 ani, cât este în prezent, la un an, mult prea scurtă pentru a face ceva constructiv pentru firma în insolvenţă. Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România, este de părere că, în forma adoptată de Guvern, Codul insolvenţei reduce la zero şansele de reorganizare a IMM-urilor.