Sobăria este un meşteşug la mare căutare în ultimii ani, odată cu înmulțirea cartierelor de vile din Capitală şi din restul marilor orașe. Repararea unei sobe costă 200-300 de lei, în timp ce pentru amenajarea uneia noi prețul este de minimum 500 de lei.
1 /.
Gerul şi ninsorile puternice provoacă teama în majoritatea populaţiei, dar aceste fenomene ale vremii sunt iubite de-a dreptul de o categorie aparte de oameni - sobarii şi cosarii. Meseriaşi care acum un deceniu nu mai erau la căutare, acum au ajuns să selectează din zece candidaţi unul care să-i fie ajutor pe perioada iernii.
"Nu credeam acum vreo 15 ani că se va spune despre această ocupaţie, cea de a fi sobar, că este o meserie brățară de aur cum se spunea în perioada comunistă. Atunci nu puteam trăi din această îndeletnicire. Zugrăveam, parchetam şi chiar lucram ca paznic. Făceam maximum zece sobe pe iarnă. Acum fac zece şi într-o lună de vară pentru că oamenii din Bucureşti vor săaibă o sobă în casă. Probabil asta e moda", încearcă să ne lămurească Gabriel Mirea. Are 58 de ani şi a realizat prima sobă în urmă cu trei decenii, la o casă din lut din Chiajna.
Temperaturi de maximum 20 de grade în casă
Unul dintre cei mai în vârstă sobari din ţară este Vasile Jipa. Are 78 de ani şi spune că de-abia la 85 de ani va ieşi la pensie. "De mic copil m-am obișnuit cu această ocupație. Mergeam cu sobarii de la 14 ani și îi urmăream cum făceau astfel de instalații. Îmi plăcea de ceea ce făceau, așa că m-am apucat și eu de această îndeletnicire. Încetul cu încetul am învățat să fac sobele singur, la 20 de ani pot să spun că eram deja un expert", povestește acesta. Execută sobe din teracotă, sobă tip șemineu și sobe din cărămidă.
Dimensiunile și calitatea sobei depinde și de dimensiunea camerei unde este amplasată. "La o cameră de trei metri pe trei și o înălțime de 2,5 metri trebuie o sobă d