La Direcţia Judeţeană pentru Plăţi Timiş, de cele mai multe ori, unii funcţionari dau cu Legea nr. 349 din 2002, antifumat, de pământ. Când intri la ei în birouri, fumează fără să le pese de nimic. De multe ori, îi vezi cum traversează holurile cu ţigara în mână. Adesea, la fel procedează şi unii nesimţiţi care vin după vreo hârţogărie şi aşteaptă pe la ghişee.
Conducerea direcţiei a luat măsuri pentru prevenirea fumatului în instituţie, a lipit însemne cu „Stop fumatul!” peste tot, începând cu holul de la intrare, dar lor nu le pasă. De fapt, oriunde mergi în instituţiile de publice din Timişoara la fel procedează cei mai mulţi funcţionari certaţi cu bunul simţ, care nu cunosc prevederile legii, îşi aprind ţigările la birou, poluează aerul şi îi intoxică pe toţi.
Conform specialiştilor, consumul de ţigări are efecte devastatoare atât pentru fumătorul activ, cât şi pasiv. Peste 4.000 de substanţe toxice devastatoare pentru sănătate sunt introduse în trupul fumătorilor şi produc boli grave, printre care cancer pulmonar sau accident vascular cerebral.
Conform noii directive UE, din ianuarie 2013, este interzis în totalitate fumatul în spaţii publice închise, de aceea Ministerul Sănătăţii pregăteşte o lege în acest sens. Legea nr. 349 interzice fumatul în spaţiile publice închise, însă fumatul este permis în spaţii special amenajate pentru fumat, cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii: să fie construite astfel încât să deservească doar fumatul şi să nu permită pătrunderea aerului viciat în spaţiile publice închise şi să fie ventilate corespunzător, astfel încât nivelul noxelor să fie sub nivelurile maxime admise. Din cele 28 de ţări din UE, 13 au introdus interdicţia totală a fumatului în spaţii publice: Marea Britanie, Cipru, Belgia, Grecia, Bulgaria, Spania, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Slovacia.
@N