„Ziua Recoltei” ţine pasul cu vremurile. La târgurile din acest an, producătorii autohtoni au venit cu noutăţi. Broccoli, roşiile deshidratate şi legumele 100% bio au înlocuit roşiile tradiţionale, varza şi celebrul cartof de Râşca. Gospodinele nu sunt foarte mulţumite, mai ales că şi preţurile sunt cam piperate.
Teodor Moldovan cultivă broccoli și nu se plânge de nimic, decât poate de temperaturile scăzute care s-au instalat prea brusc în această toamnă. „Vând conopidă și broccoli din Apahida și cresc în grădina proprie aceste legume. Broccoli îl cresc cu gunoi de grajd, și îl cultiv pe aproximativ 10 ari. Putem să zicem că e bio. Nu e crescută forțat, cum se întâmplă în altă parte. Producția de anul acesta a fost bună, nu am de ce să mă plâng”, a declarat acesta pentru citynews.ro.
Cumpărătorii, în schimb, cu toate că au parte de diversitate și de zeci de producători, se plâng de prețuri.
Nici cartofii de Râşca nu mai sunt la fel de buni ca pe vremuri. Cel puţin asta susţine o gospodină. „Îi iei de aici frumos şi când te duci cu ei acasă după câteva zile, toţi îs verzi. Cred că îi învelesc cu ceva praf, nu ştiu. Acasă se ia praful şi rămân verzi şi ăia au solanină în ei care nu e bună”, a spus o clujeancă.
Alternativa sănătoasă o aduce din Maramureş, Claudiu Husti. Legume 100% bio, deshidratate. „E mai sănătos decât cel congelat şi e o metodă ieftină de păstrare. La congelat trebuie să ţi-i un congelator în priză, consumă curent. Se usucă prin uscare, tratare termică, în uscător și se folosec în ciorbe supe, diferite reţete”, ne-a declarat aceasta.
Ziua Recoltei se sărbătoreşte în fiecare an în diferite oraşe din Transilvania, iar autorităţile doresc să sprijine astfel comercializarea produselor autohtone.