Scris de M. Hoster - Chiar dacă nu a fost mare băutor de bere în vremea studenţiei, Zoli Porsos a avut fericirea să lucreze la primul job din carieră chiar în domeniul producţiei mult apreciatei licori. De peste cinci ani este team manager la Fabrica de Bere din Timişoara şi stabileşte cum trebuie să fie berea care ajunge pe mesele bănăţenilor.
„Nu am visat niciodată că voi lucra ca şi berar. Din fericire a fost primul meu job şi am rămas aici, sunt de mai mult de cinci ani la Fabrica de Bere”, ne-a declarat Zoli Porsos, team manager.
„A devenit pasiune, îmi place ce fac enorm, este primul meu job. Interacţionezi cu oamenii din branşă, suntem o comunitate bine văzută”, mai spune Zoli.
Unii s-ar putea gândi că prietenii discută pe seama berii pe care Zoli o produce. E bun gustul, nu a reuşit lotul acesta? „Nu se supără, chiar spun cât de bună este berea. Oricum, procesul de producţie este atât de bine controlat, încât nu pot apărea diferenţe de calitate”, vorbeşte Zoli despre relaţia cu prietenii şi berea care colorează această relaţie.
„Am studiat Chimia Alimentară, la Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului. Surprinzător pentru unii, nu am băut în facultate multă bere. Postul pe care am început lucrul e un post la fabrică extrem de căutat. E concurenţă mare, nu mă aşteptam să-l prind. Acum sunt şef de schimb, controlez procesul de producţie de la materie primă până la gust. Normal că degust berea, cât de mult ai folosi tehnica modernă nu poti înlocui omul care gustă efectiv berea”, a mai spus berarul timişorean.
El recunoaşte că noi bem în sticlele de bere ce îi place lui la bere. Dar şi aşa, există standardele stabilite care nu pot fi încălcate. „Cel mai mult contează apa, cât e de bună atât de bună este şi berea finală. Iar fabrica din Timişoara se mândreşte cu o apă bună, obţinută din propriile foraje”, explică Zoli.
Zoli Porso