Pe 1 august 1943, cerurile de deasupra Ploiestiului s-au intunecat. In acea zi s-a petrecut cel mai violent bombardament de aviatie al unui oras romanesc de la intrarea tarii noastre in al Doilea Razboi Mondial.
Circa doua sute de bombardiere B-24 Liberator s-au napustit asupra rafinariilor ploiestene, dupa saptamani de pregatiri in deserturile libiene. Insa, nimic nu i-a putut pregati pe aviatorii americani pentru cuibul de viespi ce l-au rascolit intr-unul din cele mai bine aparate orase ale Europei.
Cat timp alianta Romaniei cu Germania a fost in plina desfasurare, livrarile de petrol romanesti au satisfacut o treime din necesarul armatei germane.
Importanta vitala a instalatiilor petroliere concentrate in jurul Ploiestiului, impreuna cu cele din Brazi si Campina a fost recunoscuta la cel mai inalt nivel de liderii aliati si in consecinta, s-a hotarat in timpul Conferintei de la Casablanca, in ianuarie 1943, sa se incerce un raid impotriva principalelor rafinarii romanesti.
Nu era primul. In lunile care au urmat intrarii Romaniei in razboi, bombardierele britanice au atacat rafinariile, insa numarul lor limitat a impiedicat producerea unor daune considerabile. Cel mai important, petrecut la 14 iulie 1941, este intreprins de numai sase bombardiere.
Inca un an va mai trece pana cand Ploiestiul va fi tinta altor atacuri, dar de aceasta data ele vor fi ale americanilor. La 12 iunie 1942, treisprezece bombardiere au lovit rafinaria Astra Romana, in acelasi timp marcand si prima operatiune militara a aviatiei Statelor Unite impotriva unui obiectiv european.
Dupa cateva luni, in septembrie, bombardiere ale Uniunii Sovietice ataca si ele instalatiile petroliere nu doar din Ploiesti, ci si din Bucuresti.
Insa, in cei doi ani petrecuti de Romania in tabara Axei, bombardamentele aliate nu au