Iulian Enache, cel care a dat într-o pădure din Vâlcea peste 47.000 de monede din argint, nu şi-a schimbat viaţa: munceşte în ture de noapte şi locuieşte într-un sat. Acum aşteaptă să primească pentru descoperirea sa peste 200.000 de mii de euro.
Iulian Enache ieșea săptămânal pe islazul satului Golești pentru a căuta se descopere comoara mult visată de el: o medalie din vremea lui Carol I, fără vreo valoare, dar primită cadou de la bunicul său
Sursa: RĂZVAN PETRESCU
Monedele otomane provin din preajma anului 1.400, din timpul Sultanului Murad al II-lea
Cu un detector ieftin și cu o lopată, Iulian a dat peste o comoară
Detec toriștii români organizează întâlniri anuale, unde își expun echipamentele și caută noi comori
Ultima zi a verii l-a găsit pe Iulian Enache (34 de ani) la muncă, la benzinăria Rompetrol situată în comuna Goleşti, judeţul Vâlcea. "Aveam o tură de noapte, iar schimbul trei te ucide", îşi aminteşte tănărul.
A ajuns acasă a doua zi, duminică 1 septembrie, odată cu zorile. "De obicei adormeam buştean. În acea dimineaţă nu puteam aţipi, aşa că am ieşit cu detectorul de metale şi cu lopata cu coadă mică prin islazul satului", povesteşte Iulian. Spera să găsească măcar o monedă din vremea lui Ceauşescu, lipsită de orice valoare, să nu se întoarcă acasă nedormit şi cu mâna goală. Nu visa să găsească vreo comoară.
Detectorul său este o "ieftineală"
Din luna martie, Iulian Enache a devenit "detectorist", aşa cum sunt numiţi cei care au un detector de metale. Cu vreo 300 de euro (o parte din bani fiind împrumutaţi) şi-a luat o "ieftineală" cum spune chiar el. Detectorul său "vede" doar 25 cm sub pământ.
Resemnat în dimineaţa de duminică cu ideea că Moş Ene se culcase, uitând să-i aducă şi lui o porţie bună de somn, vâlceanul bâjbâia prin iarba de pe dealul dintr