Alături de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă şi Ungaria, România va participa la proiectul ”Peace and Agriculture”, dedicat memoriei victimelor din fostul lagăr comunist . România va furniza secară cultivată într-o localitate din judeţul Brăila, în care au fost deportaţi numeroşi opozanţi ai regimului comunist, secară ce va fi folosită pentru o pâine uriaşă- „Pâinea Prieteniei”- care, se va coace în mod simbolic la Berlin, în ziua de 9 noiembrie 2014.
România, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se alătură inițiativei Ministerului Alimentației, Agriculturii și Protecției Consumatorilor din Germania și a Asociației „FriendenBrot” – Germania de a participa la proiectul ”Peace and Agriculture”, care își propune să promoveze și să păstreze proaspătă în conștiința publică ideea că agricultura durabilă, bunăstarea și fericirea oamenilor nu se pot realiza decât în timp de pace- se arată într-un comunicat e presă remis de MADR.
Partenerul principal al MADR pentru implementarea proiectului în România este Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Prin acest demers, ministerele agriculturii din statele central şi est europene, ţări foste comuniste, actuale membre UE (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă şi Ungaria) sunt invitate să aleagă un loc cu valoare simbolică pentru trecutul lor recent, unde să înfiinţeze o cultură de secară cu semințe provenite din aşa numita zonă a morţii, din apropierea zidului Berlinului. Recolta ce va fi obținută la anul va fi trimisă la Berlin, unde în cadrul unei ceremonii, se va coace pâinea comună, Pâinea Prieteniei. Evenimentul se va desfășura pe proprietatea bisericii Reconcilierii, lângă zidul Berlinului, și va avea loc la 9 noiembrie 2014.
@N_