În vreme ce studenţii cu ceva mai mult noroc reuşesc să ocupe un loc în căminele din campusul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava (USV), numărul studenţilor care recurg la alte soluţii de cazare, cum ar fi chiria sau gazda, este în continuare ridicat.
Pentru lunile august şi septembrie, agenţii imobiliari din municipiu au raportat o creştere însemnată a cererilor venite din partea tinerilor din afara judeţului Suceava, care vin să studieze la USV.
Potrivit agenţilor, în ceea ce priveşte nivelul solicitărilor studenţilor, luna august a fost cea mai aglomerată. Cu toate acestea, aceştia recunosc că oferta pe care o pun la dispoziţia tinerilor este mai săracă faţă de anii trecuţi, iar unul dintre motivele acestei scăderi este reprezentat de refuzul unor proprietari de a-şi da apartamentele sau garsonierele pe mâna tinerilor, preferând familiile în detrimentul acestora.
Maria Mihai, de la agenţia ImoStar, precizează că „din ce în ce mai mulţi proprietari refuză să primească studenţi. Au fost cazuri în care tinerii au distrus apartamentele, efectiv. Anul trecut, un proprietar şi-a găsit mobila de stejar arsă peste tot cu mucuri de ţigară, tot mucuri de ţigară erau băgate în prize, iar în dulap, în loc de haine, au găsit sticle de băutură”. În plus, pentru a reduce din costurile chiriei, dar şi din costurile întreţinerii lunare, tinerii aleg să se grupeze câte patru sau chiar şase la un apartament, practică ce nu este agreată de către proprietari.
Un alt agent imobiliar din municipiul Suceava a precizat că în numeroase cazuri, pe lângă distrugerile pe care le fac, se mai întâmplă ca studenţii să lase datorii la utilităţi.
50 de euro – suma lunară pe care studenţii sunt dispuşi să o plătească
Cele mai căutate apartamente de către studenţi USV sunt cele din zona Universităţii, Mărăşeşti, centru şi George Enescu, cartierele Burduj