Tragedia din Washington D.C. de joi a fost atribuită depresiei postnatale de care suferea Miriam Carey, asistenta de 34 de ani care a cauzat tot acel iureş de întâmplări, terminat prin împuşcarea ei. Este vorba de ocazii ratate de a interveni şi a preveni o boală psihică serioasă care afectează una din opt femei care abia au născut.
Pentru asistenta care a provocat focurile de armă din capitala SUA a fost prea târziu. Istoria ei, povestită de mama şi de partenerul ei, ne spune că, în cel puţin două ocazii înainte de eveniment, ea a manifestat un comportament iraţional, punându-şi copilul în pericol. Familia a raportat două internări în spital şi chiar vizite ale unui asistent social la domiciliul acesteia.
Printre halucinaţiile femeii era şi aceea că poate vorbi cu preşedintele american Barack Obama, că el o monitorizează şi îi supraveghează casa, transmiţându-i viaţa la televizor, notează Margaret Spinelli, profesor de psihiatrie la Universitatea Columbia, SUA, pentru „New York Daily Mail“.
Depresia postnatală afectează între 10 şi 15% din femei, dar era foarte clar că boala asistentei se agravase, transformându-se în psihoză postpartum, care afectează doar o femeie dintr-o mie. Această psihoză postnatala este asociată cu suicidul, cu infanticidul sau char cu amândouă odată.
Psihoza postpartum
În primele 90 de zile după naştere există o rată crescută de episoade depresive. Depresia postnatală se manifestă prin tristeţe, anxietate, sentimentul de vinovăţie şi faptul că femeia se simte depăşită de situaţia în care se află, aceea de mamă. În acest stadiu, femeile sunt încă lucide, sunt ancorate, încă, în realitate.
Mamele care suferă de psihoză postpartum pierd contactul cu realitatea. Simptomele pot fluctua, pot varia în intensitate. O femeie care suferă de psihoză postnatală poate părea absolut s