ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere condamnă decizia Guvernului României de a adopta "în totală lipsă de transparență" un act normativ ale cărui prevederi pun în pericol libertatea presei și dreptul la informare al publicului, se arată într-un comunicat de presă al celor două instituţii. Conform sursei citate, "prin susţinerea acestui act normativ, Guvernul deschide un nou capitol în istoria controlului politic şi economic al instituţiilor de presă din România".
"În ședința din 2 octombrie, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, care prevede suspendarea licențelor audiovizuale în cazul societăților comerciale care intră în procedură de insolvență. Ordonanța a fost publicată azi (vineri - nr.) în Monitorul Oficial al României nr. 620 din 4.10.2013.
ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere consideră că articolul de lege menționat:
- Intră în flagrantă contradicție cu articolul 30, alin 2 din Constituția României care precizează că “nicio publicație nu poate fi suprimată”, punând astfel în pericol dreptul constituțional la liberă exprimare.
- Sabotează atribuțiile instituționale ale Consiliului Național al Audiovizualui (CNA), instituție care, prin lege, este “autoritate unică de reglementare în domeniul politicilor media audiovizuale” (Art.10, alin 2 din legea 504/2002 a audiovizualului).
- Intră în contradicție și cu alte prevederi din legea audiovizualului care definesc condițiile în care licența audiovizuală poate fi retrasă. Conform legii audiovizualului, CNA este singura instituție care poate elibera sau retrage licențe audiovizuale. Suspendarea licențelor nu există în legea audiovizualului.
- Este discriminatoriu, fiind dedicat exclusiv mediului audiovizual, deși există și alte sectoare ale economiei care funcționează pe baza unor licențe eliberate de