BNR a oferit săptămâna aceasta un nou stimultent pentru ieftinirea creditelor în lei, după ce a redus dobânda de referinţă de la 4,5 la 4,25%, însă răspunsul băncilor comerciale continuă să se lase aşteptat, motiv pentru care guvernatorul Mugur Isărescu a luat din nou poziţie, criticând jucătorii din piaţă pentru întârzierile lor.
Bancherii s-au grăbit să plătească mai puţin pentru depozitele atrase şi au întârziat să ieftinească în acelaşi ritm creditarea, încercând astfel să-şi îngroaşe marjele de profit, reiese dintr-o analiză publicată săptămâna aceasta de Ziarul Financiar.
Ce a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, după noua tăiere a dobânzii-cheie
Băncile nu au motive economice şi financiare pentru a nu reduce dobânzile la credite. Au justificările lor legate de încredere, de calitatea clienţilor, de riscurile pe care le percep, de faptul că şi discuţiile cu clauzele abuzive determină o stare de incertitudine, de neîncredere.
Ieftinirea creditelor în lei este insuficientă. Băncile comerciale au un câmp mare de acţiune pentru a ieftini în continuare creditele în moneda naţională. Ieftinirea împrumuturilor în monedă naţională este de natură să sprijine şi consolideze creşterea sustenabilă a economiei româneşti.
Scăderea ratei dobânzii de politică monetară a fost preluată recent de ratele dobânzilor interbancare şi randamentele titlurilor de stat, ceea ce evidenţiază consolidarea transmisiei politicii monetare.
Impactul asupra ratelor dobânzilor la împrumuturile noi în monedă naţională acordate companiilor şi populaţiei este receptat cu un anumit decalaj în timp.
Maniera în care politica monetară se răsfrânge asupra politicilor de împrumut practicate de băncile comerciale s-a reflectat „cu întârziere şi moderat“. Transmisia a fost mult mai rapidă spre piaţa interbancară şi către dobânzile la titlurile de stat.