Principiile din viaţa de zi cu zi reprezintă o linie directoare foarte bună pentru a păstra echilibrul social şi buna înţelegere. Dar, de multe ori când principiile sunt invocate de către politicieni, acestea se golesc de valoare şi devin simple instrumente de promovare a unor demagogii.
Putem observa exemple numeroase în viaţa de zi cu zi şi cam de fiecare dată când membrii de partid organizează o conferinţă de presă. Există o explicaţie interesantă pentru acest fenomen.
Cultura politică românească are la bază mai multe modele de lideri – preşedintele jucător, tătucul, personajul mesianic, ş.a. De obicei, la nivelul opiniei publice se creează un profil standard al liderului potrivit perioadei. Dacă după ce a apus vremea împăciuitorului Ion Iliescu a urmat combatantul Traian Băsescu, astăzi asistăm la o nouă orientare a opiniei publice spre liderul moralist – sau cel puţin aşa crede Crin Antonescu.
Vineri, preşedintele PNL şi-a atacat foarte dur colegul de alianţă, Victor Ponta, pentru declaraţiile făcute despre procurorul Lucian Papici. Crin Antonescu a subliniat că este inacceptabil ca şeful executivului să facă afirmaţii privind gradul de partizanat politic al procurorilor. În acelaşi timp, preşedintele Senatului l-a pus la zid şi pe Traian Băsescu pentru faptul că l-a sunat pe procurorul general Tiberiu Niţu şi i-a spus că nu este de acord cu acţiunile sale.
Reacţia ar fi una absolut normală şi criticele îndreptăţite dacă nu ar exista o mică problemă: atacurile constante pe care Crin Antonescu le-a lansat la rândul său împotriva procurorilor DNA şi acuzele privind anchetarea selectivă a liberalilor. Este foarte bine că politicienii noştri vor să-şi susţină principiile în faţa presei, dar ipocrizia i se iartă extrem de greu unui om care vrea să ajungă preşedintele României. Iată o serie de exemple relevante de declaraţii ale lui Crin Antone