În cadrul unui interviu pentru agenţia Interfax, şeful diplomaţiei estoniene vorbeşte despre ceea ce ar urma să se întâmple la summitul de la Vilnius, programat pentru luna noiembrie.
În context, Paet susţine că apropierea ţărilor Parteneriatului Estic de Uniunea Europeană nu ar trebui să trezească nemulţumiri din partea Federaţiei Ruse.
„Poate că sună idealist, dar nu văd de ce cineva ar trebui să devină agresiv sau să manifeste nervozitate excesivă. Rusia este un partener strategic pentru Uniunea Europeană. Relaţiile noastre economice sunt foarte serioase, dar şi în multe alte domenii de asemenea. Deci, nu văd niciun motiv pentru vreun conflict în cazul în care Ucraina ,de exemplu, va semna un acord de liber schimb cu UE“, a declarat oficialul.
„Cred că posibilitatea escaladării unui conflict în contextul Parteneriatului Estic este exagerată. Parteneriatul nu e îndreptat împotriva Rusiei sau altcuiva. Se referă doar la o cooperare strânsă între UE şi aceste ţări, cooperare ce corespunde intereselor ţărilor date. Aş dori ca sfera de influenţă geopolitică să fie lăsată în secolul XX. În secolul XXI nu avem dreptul să privim lumea ca mai înainte: «cine nu este cu noi, este împotriva noastr㻓, a spus politicianul.
Urmas Paet consideră că fiecare ţară are dreptul să aleagă singură ce acorduri şi cu cine să le semneze.
„Aceste ţări au posibilitatea de a-şi alege viitorul: ce doresc să facă în continuare , cum să se dezvolte şi să construiască relaţii cu Uniunea Europeană. Sunt sigur că şi Uniunea Europeană ar trebui să fie deschisă, gata să semneze acest acorduri pentru a dezvolta în continuare relaţiile cu ţările din Parteneriatul Estic şi în special cu Ucraina, Republica Moldova şi Georgia“, mai adaugă Paet.
Potrivit ministrului de Externe, odată parafate acordurile cu Republica Moldova şi Georgia, semnarea lor ar constitui următoar