Municipiul Suceava se confruntă cu o situaţie fără precedent – societatea de termoficare a oraşului a primit instrucţiuni clare să nu mai furnizeze căldură în şcoli şi grădiniţe, deşi temperaturile exterioare sunt apropiate de 0 grade chiar şi în timpul zilei. Iar veştile rele nu se opresc aici, ameninţarea plutind asupra tuturor celor racordaţi la sistemul centralizat.
Decizia a fost luată la numai două zile de la începerea asigurării căldurii necesare în câteva unităţi şcolare, de către administratorii judiciari ai Termica, cei care deţin puterea decizională, acum, când societatea este în insolvenţă.
„Furnizarea căldurii trebuie să fie aprobată de administratorii judiciari, ori în momentul de faţă nu există vreo dispoziţie în baza căreia să putem asigura acest serviciu”, a declarat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.
Acesta a explicat motivele care au stat la baza deciziei de stopare a „probelor la cald”, prin care caloriferele din şcoli şi grădiniţe au dat căldură: „Actualul preţ de furnizare a agentului termic induce pierderi suplimentare, pentru că nu a fost aprobat noul preţ de producere a gigacaloriei, vizat de ANRE. Ori administratorul judiciar, care reprezintă interesele creditorilor, nu poate accepta ca furnizarea agentului termic să se facă pe pierderi, în continuare. Cu cât pierderile cresc, cu atât scad şansele creditorilor de a-şi recupera banii. Până nu se găseşte o modalitate de acoperire a pierderilor, precum majorarea preţului de producere a gigacaloriei, este posibil să nu ni se permită furnizarea de căldură”.
La începutul săptămânii, primarul Ion Lungu a solicitat pornirea căldurii în unităţile şcolare rămase la sistemul centralizat, după ce dispus şi pornirea centralelor pe gaz metan cu care sunt dotate 11 unităţi şcolare sucevene. Drept urmare, la mijlocul săptămânii, căldura a ajuns în caloriferele a două grădiniţe d