Cum în reţeaua şcolară din întreg judeţul funcţionează doar 90 de microbuze şcolare, copiii care sunt transportaţi zilnic de la şcoală acasă ar trebui să se simtă norocoşi că au parte de curse sigure şi gratuite. Cu toate acestea, pentru zeci de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Ion Muceleanu” Fântâna Mare, drumul de la şcoală acasă şi invers reprezintă o adevărată aventură, una deosebit de primejdioasă şi, nu în ultimul rând, ilegală. La o singură cursă, microbuzul şcolar din Fântâna Mare transportă de două ori mai mulţi elevi decât prevede legea, mai exact, pe cele 16 locuri ale maşinii (dintre care două sunt ocupate confortabil de doi profesori) sunt burduşiţi peste 30 de elevi.
Şoferul - „Aşa mai facem o economie, de aici pleacă toate treaba”
În fiecare zi, în jurul orei 12.00, elevii din clasele primare ale şcolii din Fântâna Mare termină cursurile. Transformaţi în navetişti încă de la 6 ani, zgribuliţi şi nerăbdători să ajungă acasă, fie la Spătăreşti, fie la Cotu Băii, micuţii aşteaptă ciorchine în faţa unităţii, însoţiţi de câţiva dascăli. La un simplu calcul ar fi nevoie de cel puţin două curse ale microbuzului şcolar pentru ca cei mici să ajungă în siguranţă şi în condiţii măcar decente, acasă.
Spre stupoarea privitorilor străini de cele se întâmplă zi de zi la şcoala din comună, toţi copiii se calcă în picioare pentru a prinde un loc în maşină. În cele din urmă, cu toţi răzbesc să urce, iar aglomeraţia abia permite ca uşa microbuzului să fie închisă. Profesorii şcolii şi copiii par a fi obişnuiţi cu scenariul, iar umplerea până la refuz a microbuzului pare că ţine de normalitate la şcoala din Fântâna Mare.
Norocoşii prind locuri pe scaune, în vreme ce ceilalţi cad pradă îmbrâncelilor şi ghionturilor colegilor mai mari. Cei mai mulţi stau câte doi pe un scaun, unii se ţin în braţe, asta pentru a face loc şi colegilor care stau în p