Păsările protejate din zona Dobrogea de Nord vor fi monitorizate de către o organizaţie nonguvernamentală de mediu care s-a angajat, printr-un proiect, să realizeze un atlas al păsărilor din zonele Natura 2000.
„În urma activității de monitorizare vor rezulta o bază de date, hărți cu distribuția speciilor de păsări, măsuri de conservare pentru speciile aflate în declin și primul raport național pe Directiva Păsări. În vederea informării publicului țintă și a prezentării rezultatelor monitorizării vor fi organizate în București două conferințe naționale, una pentru comunitatea științifică și alta pentru factorii de decizie. În cadrul celor două evenimente vor fi distribuite publicațiile realizate în cadrul proiectului: Atlasul păsărilor de interes comunitar din România, o lucrare grafică și editorială care va conține descrierea fiecărei specii de păsări de interes comunitar, hărți, fotografii, dvd cu sunetele păsărilor cântătoare și tool-kit-ul pentru monitorizarea speciilor de păsări de interes comunitar, care va cuprinde Ghidul standard de monitorizare”, spun iniţiatorii acestui proiect, reprezentanţi ai Fundației Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă.
Proiectul „Sistemul național de gestiune și monitorizare a speciilor de păsări din România în baza articolului 12 din Directiva Păsări” a fost lansat în cursul acestei săptămâni, adresându-se în special autorităților publice, specialiștilor dar și publicului larg. Păsările de importanță comunitară sunt protejate în România prin 148 de situri de protecție avifaunistică în cadrul rețelei Natura 2000.
„Sistemul național de gestiune și monitorizare a speciilor de păsări din România în baza articolului 12 din Directiva Păsări” SMIS-CSNR 36586 este implementat de Fundația Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă în parteneriat cu Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice–Direcția Management