Un mister vechi de 500 de ani a fost dezlegat vineri, după ce un tablou atribuit lui Leonardo DaVinci a fost descoperit în seiful unei bănci din Suedia.
Pictura, care o înfăţişează pe Isabella d’Este, o femeie de viţă nobilă din perioada Renaşterii, a fost găsită alături de alte 400 de tablouri, care făceau parte din colecţia personală a unei familii italiene. Familia nu a vrut să îşi dezvăluie identitatea.
Opera de artă este, de fapt, o versiune finisată a schiţei făcute în creion de Leonardo DaVinci în regiunea lombardă Mantua, din nordul Italiei, în anul 1499.
Schiţa care a servit drept inspiraţie pentru recent-descoperita pictură se află expusă la muzeul Luvru din Paris.
După ce a văzut desenul, muza i-a scris artistului, implorându-l să îl reproducă într-o pictură.
Însă, la scurt timp după, DaVinci a început să lucreze la una dintre cele mai mari capodopere ale sale, „Bătălia de la Anghiari”. Ulterior, în 1503, s-a apucat să picteze „Mona Lisa”.
„Bătălia de la Anghiari" de Leonardo DaVinci FOTO Wikipedia
Istoricii de artă au presupus că lipsa timpului sau pierderea interesului au dus la abandonarea planului de a transforma schiţa într-o pictură.
Testele efectuate relevă că portretul în ulei îi aprţine, într-adevăr, lui daVinci, potrivit lui Carlo Pedretti, profesor de istoria artei la Universitatea California din Los Angeles.
„Nu e niciun dubiu că opera îi aparţine lui DaVinci”; a declarat Pedretti, citat de „The Telegraph”. „Pot să recunosc imediat manopera lui DaVinci, mai ales la faţa femeii.” În plus, testele au arătat că tipul de pigment folosit este acelaşi folosit de Leonardo DaVinci.