Şinca Nouă a primit titulatura de sat european, după ce în anul 2005 a participat la un concurs organizat de Comisia Europeană, obţinând, totodată, şi certificare ecologică. Duminică, localnicii au luat decizia să îşi exprime public părerea şi cu privire la subiectul atât de mult dezbătut în ultima vreme, respectiv exploatarea minieră de la Roşia Montană, mai ales după ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a susţinut în timpul unei vizite la Roşia Montană că trebuie ascultată şi părerea localnicilor din mediul rural şi nu doar a celor de la oraşe, care nu sunt de acord cu acest proiect.
Cele peste 200 de persoane care au ieşit ieri în centrul comunei Şinca Nouă au protestat împotriva acestui proiect. Oamenii au venit înarmaţi cu placarde pe care apăreau mesaje precum „Opriţi jefuirea ţării”, „Iubim natura, nu cianura” sau „Aurul este al nostru şi al urmaşilor urmaşilor noştri”, dar şi cu tălăngi sau fluiere. Manifestaţia i-a scos din casă atât pe copii, cel mai mic dintre protestatari având 5 ani, dar şi pe cei mai în vârstă dintre săteni, veteranul manifestaţiei fiind Ioan Flucuş, în vârstă de 92 de ani. „Am luptat pentru această ţară în război şi nu vreau acum ca străinii să ne ia avuţia pentru care s-a vărsat atâta sânge”, a spus veteranul de război.
Primarul, în fruntea protestatarilor
În fruntea manifestanţilor a fost însuşi primarul comunei, Dumitru Flucuş, dar şi preoţii satului. Aceştia speră ca şi alte comune să urmeze exemplul dat de Şinca Nouă şi să militeze împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. „E datoria noastră ca oameni normali, ca patrioţi şi ca români să luăm atitudine în astfel de cazuri”, a spus primarul localităţii „europene şi ecologice”.
Şinca Nouă a primit titulatura de sat european, după ce în anul 2005 a participat la un concurs organizat de Comisia Europeană, obţinând, totoda