Lyon este al doilea oraş al Franţei, după Paris. Deja am zis foarte mult, nu? Ei bine, nu este aşa, tocmai pentru că nu mărimea şi cantitatea, în general, sunt aspectele cu care lyonezii se mândresc, chiar dacă, încă din istoria îndepărtată, a fost unul dintre cele mai măreţe oraşe din Europa şi, multă vreme, cel mai mare oraş al galilor.
Datorită importanţei strategice, cuceritorii romani au consolidat aşezarea, au decretat-o drept cel mai important centru al Galiei Romane, ca nod de legătură între nordul şi sud-vestul continentului, apoi capitală a acestei provincii.
În anul 1079, papa l-a numit pe arhiepiscopul de Lyon Primat al Galilor. Nu, nu l-a jignit deloc, pentru că nu s-a gândit la sensul zoologic al cuvântului. Primatul este echivalentul unui suveran în cadrul Bisericii naţionale. Acest titlu este încă purtat de arhiepiscopii de Lyon, iar Catedrala "Saint Jean-Baptiste" poartă titlul de Catedrală Primaţială.
De asemenea, este oraşul a doi împăraţi romani, al fraţilor Lumière şi al altor personalităţi ale lumii moderne care nu doar că s-au născut aici, dar au găsit un mediu propice dezvoltării capacităţilor lor. Bineînţeles, nu putem uita echipa de fotbal de primă ligă franceză Olympique Lyonnais, care promovează cu succes imaginea oraşului.
În ziua de azi, Lyonul modern este un model european în aproape orice domeniu. Putem continua la nesfârşit descrierea domeniilor în care acest oraş excelează, dar cel mai important ambasador al lui este, fără îndoială, gastronomia.
Fiind un centru important din cele mai vechi timpuri, era de aşteptat să aibă şi o gastronomie diversă. Totul a început în perioada Renaşterii, care tocmai asta a fost pentru bucătăria lyoneză, când Caterina De Medici a adus în zonă bucătari florentini foarte buni şi care au pus în valoare produsele naturale locale.