Fotograful şi arhitectul Andrei Pandele a surprins, cu ajutorul aparatului de fotografiat, începând din 1970, o perioadă a schimbărilor prin care România a trecut sub conducerea lui Nicolae Ceauşescu. Printre imaginile vechi se numără şi una în care apare mastodontul din centrul Capitalei: Casa Poporului. BBC prezintă „Povestea unui Bucureşti pierdut“, printr-o serie de fotografii realizate de celebrul fotograf.
Imaginile reprezintă, potrivit jurnaliştilor de la bbc.co.uk, o amintire dureroasă pentru multe persoane, iar Casa Poporului este o clădire cu care Pandele se mândreşte. Impresionanta construcţie apare în una dintre fotografiile celebrului bucureştean chiar în timp ce era construită, iar în locul pereţilor groşi de astăzi se aflau macarale enorme.
Născut în anul în care a avut loc Revoluţia, în 1989, Paul Pandele este unul dintre cei care reprezintă noua generaţie de români - cunoaşte mai multe limbi străine, este foarte bine educat şi este o persoană foarte ambiţioasă.
Este foarte mândru de Casa Poporului, în vremurile trecute acesta fiind palatul lui Ceauşescu, iar în prezent fiind locul în care se regăseşte democraţia. În ceea ce priveşte mărime clădirii, aceasta este întrecută doar de Pentagonul din Statele Unite ale Americii.
Potrivit BBC, încăperile Palatului uriaş din centrul Bucureştiului sunt lipsite de aer, inutil de largi, iar vastele dale de marmură dau impresia unui spaţiu sufocant, „ca şi cum ai fi blocat în mijlocul unui tort de nuntă“.
Fotografiile căptuşesc pereţii unei ceainării din Capitală
Imaginile din colecţiile fotografului se află într-o ceainărie în vechiul cartier Evreiesc din Bucureşti, îmbrăcând fiecare perete al încăperii. Potrivit jurnaliştilor BBC, fotografii asemănătoare pot fi făcut rar, datorită viziunii neînfricate a lui Pandele, iar atacul neobosit al lui Ceauşescu asupra oraşului poate f