Societatea AVERSA a fost privatizată cu surle şi trâmbiţe pentru doar 17,3 milioane euro, fără TVA, unor afacerişti, experţi în imobiliare. Producătorul român era unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa din centrul şi estul Europei.
Nimeni nu a ţinut cont de acest lucru, mai ales că AVERSA putea fi cooptată în programul de agricultură pentru refacerea sistemului de irigaţii. Dar, se pare că miza privatizării o reprezintă terenul de 10 ha pe care este amplasată fabrica, în zona Pieţei Obor, dar şi baza sportivă care se întinde pe alte şase hectare de teren. La scurt timp după ce a fost vândută către consorţiul format din firmele Blue Diamond Estate şi Autoplast Engineering, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a constestat licitaţia pentru că nu au fost respectate prevederile legale. Mai mult, consorţiul format din cele două firme nu era eligibil să participe la licitaţie. Procedura de privatizare a fost organizată de firma de lichidare RVA Insolvency Specialists – controlată de Arin Stănescu şi Activ Lichidator IPURL. Administratorii judiciari trebuia să verifice înainte de licitaţie dacă consorţiul înscris pentru privatizare îndeplineşte toate condiţiile specificate în caietul de sarcini.
În anul 2006, AVERSA a fost băgată în insolvenţă pentru o datorie de 23.000 lei, adică vreo 5000 euro, cu acordul tacit al pdl-istului Constantin Stelică Barna, care ocupa la aceea dată funcţia de director general. După numai un an, Barna a fost demis din funcţia de director general, dar a fost salvat de Elena Udrea care l-a repartizat în funcţia şef al Gărzii Financiare pe Bucureşti. De atunci, compania a fost căpuşită de firmele din anturajul PDL până a fost băgată în faliment.
_________________________________
Fabrica de pompe, “topită” de Barna
Societatea AVERSA a fost una dintre cele mai mari fabrici produc