Naufragiul unui vas cu 500 de imigranţi africani la bord a relansat dezbaterea privind lipsa unor măsuri concrete pentru stoparea migraţiei ilegale către UE. Sursa: REUTERS
Miniştrii europeni de Externe se vor întâlni mâine pentru a discuta noi măsuri după drama produsă în Marea Mediterană acum patru zile, când peste 130 de imigranţi africani au murit, iar alţi 200 sunt în continuare de negăsit, în urma unui naufragiu produs în largul insulei italiene Lampedusa. Europa a rămas consternată în faţa tragediei al cărei bilanţ se schimbă de la oră la oră pe măsură ce noi cadavre sunt descoperite, iar guvernul de la Roma a cerut mai multă solidaritate din partea Uniunii Europene.
O insulă-cimitir
Imigraţia ilegală nord-africană este o problemă veche pe care Italia şi Spania, principalele porţi de intrare în Europa, le-au semnalat constant, dar fără un răspuns coerent de la Bruxelles. Prima care a răspuns apelului Italiei a fost Franţa, unde tragedia din Mediterana a divizat clasa politică: socialiştii de la putere acuză controalele mult prea stricte de la frotieră care au transformat Europa într-o "fortăreaţă", în timp ce opoziţia conservatoare cheamă pentru reformarea Acordului Schengen şi sancţionarea ţărilor care nu păsesc graniţele UE.
În Italia, dezbaterea se focalizează pe ceea ce locuitorii din Lampedusa, denumită "cimitirul imigranţilor", susţin că a fost un răspuns întârziat la Pazei de Coastă la naufragiul de acum câteva zile, dar şi pe coşmarul care îi aşteaptă pe supravieţuitori. În baza unor legi controversate adoptate anul trecut, imigranţii africani vor fi anchetaţi penal pentru migraţie clandestină.
Aceleaşi măsuri descurajează cetăţenii italieni să acorde ajutor africanilor care caută azil în Europa. Majoritatea imigranţilor provin din Somalia şi Eritreea, traversând deşertul Sahara înainte de a se aventura la bordul unor bărci