Statele Unite ar putea reduce semnificativ deficitul bugetar dacă ar taxa profiturile de aproape 750 de miliarde de dolari păstrate de cele mai mari 20 de corporaţii americane în conturi offshore, arată un studiu realizat de organizaţia NerdWallet Taxes.
Taxarea profiturilor de 743 de miliarde de dolari ar aduce Trezoreriei SUA circa 119 miliarde de dolari şi, la deficitul bugetar de 642 miliarde de dolari al SUA, aceste fonduri ar avea un impact semnificativ, apreciază analiştii.
Studiul a apărut în timp ce activitatea statului federal american este blocată parţial începând de marţi, după ce Congresul nu s-a pus de acord asupra adoptării bugetului sau a unor măsuri de finanţare pe termen scurt pentru anul fiscal 2014, început la 1 octombrie.
Chiar dacă taxarea banilor ţinuţi de corporaţii în străinătate a atras tot mai mulţi susţinători în ultimul timp, puţini politicieni americani au iniţiat acţiuni în această privinţă, de teamă să nu-şi strice relaţiile cu marile companii, care pot avea o influenţă decisivă asupra carierelor lor.
Cine îşi ţine banii peste hotare?
Lideri la profiturile din străinătate sunt General Electric (108 miliarde de dolari), Microsoft (76,4 miliarde de dolari) şi Pfizer (73 de miliarde de dolari).
Top 10 este completat de IBM (44,4 miliarde de dolari), Exxon Mobil (43 de miliarde de dolari), Citigroup (42,6 miliarde de dolari), Procter & Gamble (42 de miliarde de dolari), Johnson & Johnson (41,6 miliarde de dolari), Apple (40,4 miliarde de dolari) şi HP (33,4 miliarde de dolari).
Acţiuni politice firave
Repatrierea profiturilor este un subiect fierbinte de mai mulţi ani pentru politicieni, directori de companii şi firmele de lobby, comentează postul de televiziune CNBC.
Criticii corporaţiilor susţin că prea multe dintre acestea folosesc firme paravan pentru a-şi ascunde profiturile