Brutarii umblă cu pâinea vopsită. Nimeni nu își dă seama până când nu face un mic studiu de etichete. Doar o treime din pâinea negră de pe piață e adevărată. Restul e păcăleală. E o informație făcută publică de Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit. „În mod normal nu ar avea voie să se numească pâine „neagră” dacă nu este făcută integral din făină neagră”, spune Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie. Ca să nu iei țeapă, trebuie să citești etichetele. ”Nu trebuie confundată pâinea obținută din făina neagră cu pâinea ”neagră” obținută prin colorarea pâinii, din considerente economice, cu coloranți de tipul caramelului sau extractului de malț. Malțul este un produs obținut din boabe de cereale (mai ales de orz) încolțite, uscate și măcinate, care conferă pâinii o culoare închisă, naturală și are un efect deosebit de intârziere a învechirii”, explică profesor universitar Ersilia Alexa, de la Facultatea Tehnologia Produselor Agroalimentare din cadrul USAMVB.
Colorată e mai ieftină
Ca și în cazul altor lucruri falsificate, pâinea neagră falsă e mai ieftină. Dacă un kilogram de făină negră costă peste 2 lei, unul de făină albă e aproape la jumătate de preț. Extractul de malț colorant costă cam 8 lei kilogramul, dar se folosește foarte puțin (conform rețetei furnizate de un brutar, între 2 și 5 kg de esență de malț ajung să transforme în pâine neagră 100 kg de făină albă).
Făina neagră este făina cu 72% cenuşă de panificaţie în compoziţie, explică morarul Vasile Bunescu. Conţine şi tărâţe şi fibre, plus nutrienţi, comparativ cu făina albă colorată cu malț care nu are substanțe nutritive importante, dar conține zaharuri care pot ridica probleme diabeticilor. Dar care producător se mai uită la substanțele nutritive când grija e exclusiv îndreptată spre câștig? E mai rentab